Ching Ai Ching Ai

Album: Gema Alam
Kumpulan: Raihan

Cing ai, ching ai
Wei tak tik Allah
Yi che ai, wei foo chong sen
Islam sherai ai tik chen siang

Sin chong she ser ser ker yiu Allah
Allah ping fook wo men tek cha niyen
Siau soon foo moo woo ching ter kwan hwai
Wo men yau who ai whu chuu

Selalulah mengingati Allah
Masalah kembali pada Allah
Hormati ibu bapa kerna kasihnya
Tolong menolong sesama kita

Mohammotek sher Allah tek ser che
Yi cher ai tui tai cang pei her siau hai
Wei siaw she tha thi mei tek
Ying wei siau sher yik cung sher sher

Muhammad itu pesuruh Allah
Sayang kepada yang tua dan muda
Akhlak mulianya mudah tersenyum
Kerna senyuman itu sedekah

Cintakan Allah kasihkan Allah
Allah maha besar
Melindungi kita dengan rahmatnya
Islam ajaran yang berkasih sayang

Laa Ilaahailallohu Muhammadurrosululloh

Allah shertu yi ter chu
Muhammotek sher Allah ter ser che

PESAN-PESAN DAKWAH:
ü       Lagu ini dinyanyikan oleh kumpulan Raihan dalam bahasa Mandarin (china) yang digunakan untuk menyampaikan pesan-pesan dakwah dalam bahasa asing selain dari bahasa melayu atau bahasa arab.

ü       Antara pesan-pesan dakwah yang ingin disampaikan oleh lirik lagu ini adalah berkenaan kehidupan seorang muslim dan muslimah yang sejati kerna dalam lirik menyampaikan nasihat-nasihat yang sangat berguna, yaitu:

Ø       Selalulah mengingati Allah.
Ø       Semua masalah yang datang kepada Allah, harus dikembalikan pada Allah setelah kita berusaha untuk menyelesaikannya.
Ø       Hormat menghormati kepada Ibu dan Ayah, kerna mereka yang telah mengasuh dan membesarkan kita dengan kasih sayang.
Ø       Tolong menolong sesama manusia baik berbeda agama, bangsa, dan negara. Manusia haruslah tolong menolong agar terjalinnya ikatan perpaduan yang lebih utu dan kuat untuk membina sebuah negara yang harmoni dan aman.
Ø       Cintakan Allah dan kasihkan Allah, kerna Dialah satu-satu Maha Agung yang wajib disembah oleh sekalian manusia. Dengan rahmatnya telah memberi kita pelbagai nikmat dan kebahagian dalam kehidupan.
Ø       Dan Islam juga mengajarkan kita supaya berkasih sayang, bukan saja kepada Allah, tetapi hubungan kita sesama manusia dan hubungan kita sesama makhluk lain yaitu benda hidup contohnya hewan-hewan dan tumbuh-tumbuhan.

ü       Selain itu juga, lirik lagu ini mengajarkan kita sebagai seorang pendakwah harus menguasai pelbagai bahasa agar bisa pendakwah menyampaikan dakwah kepada sasaran dengan bahasa yang dipahami oleh mereka.***( Burhan Bin Mahrin)

0 komentar: